ILMAINEN TOIMITUS KOTIIN KAIKILLE PYÖRILLE!

Mikä on sähköpyörä?

Mikä on sähköpyörä?

Miten sähköpyörä toimii?

Sähköavusteisessa pyörässä sähköavustusjärjestelmä tarkkailee polkijan voimankäyttöä ja poljentanopeutta ja näiden pohjalta säätelee sopivan avustustason moottorille. Näin polkeminen tuntuu luonnolliselta sähköavustuksellakin. Moottori auttaa pyörää kulkemaan kovempaa vähemmällä polkemisella. Eli suomeksi: pienemmällä hikoilemisella pääset sähköpyörällä pidemmälle ja kovempaa.

Sähköpyörässä on akku, josta sähkömoottori saa voimaa. Akkuja on olemassa erikokoisia ja eri kapasiteettitason omaavia.

Sähköpyörän edut ja hyvät puolet

Sähköpyörän yksi parhaista puolista on sen fyysistä kuormittavuutta helpottava ominaisuus. Sähköpyörällä jaksaa polkea paljon pidempiä matkoja kuin mitä sähköttömällä, lihasvoimaisella pyörällä. Isot ylämäet, haastavat maastot ja pahat vastatuulet eivät tunnu sähköpyörän selässä niin pahoilta.

Vaikka sähköpyörällä polkeminen on helpompaa, niin samalla se on kuitenkin loistava tapa parantaa kuntoa ja treenata. Ilman polkijan fyysistä rasitusta sähköpyörä ei liiku. Sähköpyörä sopiikin niin huonokuntoisille kuin huippukuntoisille ja kaikille siltä väliltä. Se on myös oivallinen hyötyliikuttaja. On kylmä tosiasia, että me suomalaiset liikumme liian vähän, joten auton vaihtaminen sähköpyörään esimerkiksi työmatkojen osalta, on oman liikkumisen ja terveyden kannalta järkevää. Ja jos työmatkasta kertyy kilometrejä, niin samalla hoidat päivän liikunnat kätevästi, eikä illalla tarvitse enää töiden jälkeen välttämättä lähteä lenkille.

Sähköpyörä on usein autoa nopeampi ja ketterämpi kulkuväline kaupunkeihin ja taajama-alueille. Samaan aikaan, kun autot seisovat liikenneruuhkissa, pääset sähköpyörällä etenemään sutjakkaasti ruuhkista huolimatta. Sähköpyörän säilyttämiseen riittää pienempi tila kuin auton, sähköpyörän parkkeeraukseen ei kulu aikaa ja vältyt myös polttoaine- ja parkkeerauskuluilta. On laskettu, että auton vaihtaminen sähköpyörään tuo jopa 3000-5000 euron säästöt vuosittain.

Sähköpyörä on myös ympäristöystävällinen valinta. Vaihtamalla polttoainekäyttöisen auton sähköpyörään, pienennät merkittävästi hiilijalanjälkeäsi.

Sähköpyörän ostaminen

Jos mietit sähköpyörän ostamista, niin tässä on muutamia seikkoja, jotka kannattaa huomioida:

  1. Mikä on budjettisi? Sähköpyörien hinnat vaihtelevat noin 1000 eurosta yli 5000 euroon.
  2. Millaisessa maastossa pyöräilet? Jos pyöräilet ensisijaisesti tasaisilla, päällystetyillä teillä, halvempi sähköpyörä saattaa riittää. Jos aiot kuitenkin pyöräillä metsissä, maastoreiteillä/poluilla ja vaihtelevissa maastoissa, tarvitset sähköpyörän, jossa on enemmän tehoa moottorissa ja pidempi akkukesto.
  3. Kuinka usein pyöräilet? Jos aiot pyöräillä useammin kuin kerran viikossa, sinun kannattaa harkita sähköpyörää, jossa on tehokkaampi moottori ja hyvä akun kesto. Jos aiot käyttää sähköpyörääsi vain satunnaisesti, halvempi malli pienemmillä tehoilla ja akun kestolla riittää.
  4. Kuinka paljon painat? Pitääkö sähköpyörän jaksaa kuljettaa tavaroita? Myös oma paino ja lastin kuljettamisen tarve kannattaa huomioida sähköpyörää ostaessa. Painavampi ihminen/lasti tarvitsee tehokkaamman ja paremmin vääntävän sähkömoottorin kuin kevyempi ihminen, jotta sähköpyörä kykenee avustamaan esimerkiksi ison mäen päälle.

Sähköpyörän valintaan vaikuttavat tekijät – Mitä täytyy huomioida sähköpyörää valitessa?

Sähkömoottorin sijainnin vaikutus pyöräilyyn

Koska sähköpyörän sähkömoottori painaa jonkin verran, niin sen sijainti vaikuttaa pyörän painopisteeseen ja ajotuntumaan sekä sitä kautta pyörän hintaan.

Sähkömoottori takarenkaassa

Takanapaan sijoitettu sähkömoottori on yleisin sähköpyörissä. Pyörän painopiste on takana, joten pyörän hallittavuus voi olla haastavaa esimerkiksi vaativassa maastoajossa. Sen sijaan perusajossa ajotuntuma on erinomainen ja käyttöäänet hiljaiset. Takarenkaaseen sijoitettu sähkömoottori kuluttaa vähemmän voimansiirron osia, kuten ketjuja ja rattaita. Se on myös helpompi irrottaa huoltoa varten kuin keskellä sijaitseva moottori. Ymmärrettävästi takarenkaan vaihtaminen on taas hankalampaa. Sähköpyörä, jonka sähkömoottori on sijoitettu takarenkaaseen, soveltuu loistavasti peruskäyttöön.

Sähkömoottori keskellä

Keskelle pyörää sijoitettua sähkömoottoria käytetään erityisesti haastavampaan ja urheilullisempaan käyttöön suunnitelluissa pyörissä, kuten maastopyörissä ja fatbikeissa. Keskelle pyörää sijoitetun moottorin painopiste jakautuu keskelle ja matalalle. Näin ajotuntuma on vakaa ja helposti hallittava, hyvin lähellä lihasvoimaisen pyörän ajotuntumaa. Yleensä keskimoottorit ovat myös teknisesti kehittyneempiä, joten ne reagoivat nopeammin poljinvoiman vaihteluihin ja poljintuntuma on luonnollisempi. Tämä kaikki vaikuttaa tietysti myös hintaan eli sähköpyörät, joissa sähkömoottori sijaitsee keskellä pyörää ovat kalliimpia.

Sähköpyörän akku

Sähköpyörän keskeisin ja yksi arvokkaimmista osista on akku. Ilman sitä sähköpyörä muuttuu sähköttömäksi, joten on tärkeää, että akku on luotettava, toimii ja kestää käyttöä. Akkujen valmistajia on lukemattomia, mutta tällä hetkellä vain muutama pystyy valmistamaan sähköpyörän akun kennoja, jotka ovat luotettavia, turvallisia, pitkäikäisiä ja täyttävät tehtävänsä tehon, kapasiteetin ja kapasiteetin säilyvyyden suhteen. Tämän hetken luotettavimmat valmistajat ovat Samsung ja Panasonic. Crussis pyörien akkujen kennot ovat valmistettu luotettavista ja kestävistä komponenteistä.

(Kenno = Sähköpyörän akku koostuu pienemmistä, hiukan sormiparistoa muistuttavista kennoista. Kennot kytketään sarjaan ja rinnan sen mukaan, millainen jännite ja kapasiteetti halutaan.)

Sähköpyörän akun lataaminen tapahtuu samalla tavalla kuin puhelimen akunkin, eli tarpeen mukaan sähköpyörän mukana tulevalla laturilla normaalista verkkovirrasta. Akun latausaika vaihtelee akun koosta ja laturin tehokkuudesta riippuen 3-6 tuntia.

Yhdellä latauskerralla pyöräilee akun koosta ja kapasiteettitasosta riippuen 50-200 kilometriä. Kapasiteetti ilmoitetaan wattitunteina (Wh). Etenkin, jos haluat pyöräillä pidempiä matkoja ja/tai talvisin (pakkanen laskee akun kapasiteettia jopa 30 %), kannattaa kiinnittää huomiota akun kapasiteettiin. Mitä isompi Wh-lukema, sitä isompi akun kapasiteetti ja pidempi akun kesto. Saatavilla on jopa 1000 Wh tehokkaita akkuja, joilla pyöräilee parhaimmillaan 200 kilometriä.

Sähköpyörän jarrut

Sähköpyörässä voi vauhtia olla paljon enemmän kuin mitä lihasvoimaisessa pyörässä, joten laadukkaat ja tarpeeksi tehokkaat jarrut ovat tarpeen. Laadukkaassa sähköpyörässä on nykyisin levyjarrut, jotka toimivat tehokkaasti säässä kuin säässä. Levyjarruja on olemassa mekaanisia ja hydraulisia. Mekaanisessa levyjarrussa jarrutus tapahtuu vaijerin avulla ja hydraulinen levyjarru käyttää jarruletkussa kulkevaa öljyn painetta jarrutehon tuottamiseksi. Varmistaaksesi, että sähköpyörä pysähtyy tarvittaessa nopeastikin, niin valitse sähköpyörä levyjarruilla.

Sähköpyörän helppokäyttöisyys

Sähköpyörää valitessa kannattaa huomioida myös se, että sähköavustuksen käyttö on helppoa. Sähköavustuksen voimakkuutta säädellään sähköpyörän näytöltä ja eri pyörämerkeillä on erilaisia merkintätapoja. Toisissa pyörämerkeissä käytössä on selkeä asteikko esim. 0-5, toisissa taas on käytössä erilaiset nimetyt tasot, joista valitaan oikea ajotilanteen ja maaston mukaan. Sähköavustuksen käyttöön kannattaa perehtyä huolella ennen pyörän valintaa.

Valitse sähköpyörä käyttötarkoituksen mukaan

Kuten lihasvoimaisia polkupyöriäkin, myös sähköpyöriä on olemassa erilaisiin käyttötarkoituksiin. Erilaisia sähköpyöräkategorioita voi olla vaikka miten paljon, mutta tässä käymme läpi muutamia keskeisimpiä, joilla pääsee jo pitkälle sähköpyörän valinnassa.

Sähkökaupunkipyörä

Sähkökaupunkipyörässä mukavuus, turvallisuus ja käytännöllisyys ovat keskiössä. Ajoasento on rennon ryhdikäs, joten pystyt vaivattomasti seuraamaan muuta liikennettä kaupungissa ja taajama-alueella. Sähkökaupunkipyörän varustelistalta löytyy yleensä muutaman vaihteen vaihteisto, lokasuojat ja tavarateline. Tämä sähköpyörä onkin loistava kulkupeli kaupunkiajoon, työmatkapyöräilyyn, kauppareissuille ja hyötyliikuntaan, lyhyille ja keskipitkille matkoille. Tällä ajelet vaivattomasti myös hiekka- ja sorateitä, mutta maaston puolelle se ei ole soveliain. Eli jos etsit käytännöllistä sähköpyörää arkiajoon, työmatka-ajoon ja vapaa-ajalle rennon leppoisaan pyöräilyyn, sähkökaupunkipyörä on valintasi.

Sähkömaastopyörä

Sähkömaastopyörä soveltuu maastossa ajamiseen: poluille, metsäteille ja muille haastavammillekin maastoreiteille. Sähkömaastopyörässä ajotuntuma on vakaa ja ajoasento rento, mutta kuitenkin aika pysty. Siksi sillä pyöräilee mielellään myös tasaisemmalla alustalla, kuten kaupunki- ja taajama-ajossa. Sähkömaastopyörän leveät renkaat, etujousitus, sporttirunko ja tehokas sähkömoottori tekevät siitä oivallisen kulkupelin haastaville metsäpoluille ja vaihtelevaan maastoon, myös vähemmän kokeneelle maastopyöräilijälle. Valitse sähkömaastopyörä, jos haluat perus ajamisen lisäksi pyöräillä metsässä, hiekkateillä, tuntureilla, juurakkopoluilla ym. haastavammissa maastoissa.

Sähköretkipyörä

Sähköretkipyörä on suunniteltu erityisesti pitkien matkojen ajoon, mutta yhtä lailla se toimii arkiajossakin. Ajoasento miellyttävän rento. Sen lisäksi laadukkaissa sähköretkipyörissä on vankka runko, kestävät osat, pitkä akun kesto sekä tehokas moottori ja tehokkaat jarrut. Sähköretkipyörässä on myös tavarateline, jossa retkikamppeet kulkee kätevästi mukana. Valitse sähköretkipyörä, jos haluat pyörän, jolla taittuu pitkätkin matkat asvaltti- ja hiekkateillä vauhdikkaasti, mutta toimii myös arkiajossa mainiosti.

Valitse oikean kokoinen sähköpyörä

Yksi tärkeä ajomukavuuteen, hallittavuuteen, käyttöturvallisuuteen ja ylipäätään pyöräilyn mukavuuteen vaikuttava tekijä on itselle oikean kokoinen sähköpyörä.

Pyörän koko ilmoitetaan usein runkokokona, joka tarkoittaa rungon pystyputken pään ja polkimien kiinnityskohdan välistä etäisyyttä.

Jotta osaat valita itsellesi oikean runkokoon, on sinun tiedettävä oma pituutesi sekä jalkasi sisäpituus (maasta reiden yläosaan).

Pyörän koon valintaan vaikuttaa myös käyttötarkoitus. Esimerkiksi maastokäyttöön tarkoitetun sähköpyörän on suositeltavaa olla pienempi kuin kaupunkikäyttöön tarkoitetun pyörän, koska pienempää pyörää on helpompi hallita. Usein myös naisille suositellaan runkokokoa pienempää pyörää kuin miehille. Ja lapsille on tärkeää valita oikean kokoinen pyörä, jotta lapsen on helpompi hallita pyörää ja oppia turvallisesti pyöräilemään.

Jos pähkäilet kahden eri pyöräkoon välillä, että kumman valitset, niin yleensä suositellaan valitsemaan näistä pienempi koko. Tarkempia säätöjä voi tehdä sitten istuimen sekä ohjaustangon korkeutta ja etäisyyttä säätämällä.

Lahjakortti